top of page
Search

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille

Edellisviikon tapahtumat sekä pyhäinpäivän vietto nostivat viikonloppuna mieleeni paljon ajatuksia. Äitini haudalle tyttäreni kanssa kynttilöitä viedessäni, jäin miettimään miten elämään voikaan mahtua samanaikaisesti niin paljon pahaa kuin kaunistakin. Niin tosi paljon, molempia näitä.


Sen enempää asiaa ajattelematta, aloitin pyhäinpäivän aamuna kuuntelemaan äänikirjaa Johtajasta mestariksi (Tammi, 2023). Tämä lukukokemus pysäytti. Asko Känsälä yhdistää kirjassaan käsityöläiskulttuurin ja johtamisen (ainakin itselleni) aivan uudenlaisella ja ennennäkemättömällä tavalla. Molemmissa tavoitellaan “puhdasta viivaa”, jossa lopputuloksessa ei ole mitään ylimääräistä. Tavoitteena halu tietää, miten asiat voi tehdä vielä paremmin ja olla itse eilistä parempi. Pyrkiä siis parhaimpaan versioon itsestä.Asko Känsälä: Johtajasta mestariksi (Tammi, 2023)Kuuntelin kirjasta 39% yhdeltä istumalta, loput seuraavana päivänä. Jääden ensimmäistä kertaa koskaan miettimään työelämää ja kauneutta samassa lauseessa. Känsälä kirjoittaa ihmisyydestä ja liike-elämästä kuin ne olisivat aina olleet parhaat ystävät. Pääteemoiksi itselleni nousivat niin erinomaisuuden, itsensä kehittämisen kuin myös elämän tasapainon tavoittelu. Elämä kuten liiketoimintakin on jatkuvassa liikkeessä ja aina menossa ylös- tai alaspäin. Myöskään luonnossa ei menesty nopein tai älykkäin, vaan se, joka pystyy sopeutumaan muutokseen (Darwin).


Olen ollut jo entuudestaan innoissani siitä, kuinka tulevaisuuden tärkeimpien osaamistarpeiden sanotaan piilevän pehmeissä arvoissa (soft skills) (WEF, 2020). Kirja nosti lisäksi esiin ajatukset siitä, kuinka menestyksen avain piilee ihmisyyden ymmärtämisessä sekä johtajuuden ydin kiinnostuksessa ihmisiin. Positiivisella ihmiskäsityksellä tuntuu olevan vahva yhteys kaikkeen tekemiseemme, ja sillä, että ajattelemme lähtökohtaisesti ihmisistä hyvää.
"Myöskään luonnossa ei menesty nopein tai älykkäin, vaan se, joka pystyy sopeutumaan muutokseen."

- Charles DarwinPuhdas viiva


Ajatus “puhtaasta viivasta” ja sen merkityksestä korostui myöhemmin viikolla myös eräässä tapaamisessani. Työskentelen ammatikseni palvelumuotoilun ja tilaympäristöjen parissa. Huomasin yhdistäväni “puhtaan viivan” resurssiviisauteen ja siihen, että osaamista, aikaa ja ammattitaitoa (inhimilliset resurssit) käytettäisiin oikea-aikaisesti suunnitteluprosessin eri vaiheissa. Mitään ei haaskattaisi eikä tehtäisi turhaan. Yhdistin “puhtaan viivan” lisäksi myös fyysisen työn eksekuutioon. Yhden työn pystyy kuka tahansa tekemään hyvin, mutta sarjan onnistumisia ei. Ulospäin näkyy aina, ovatko arvot kunnossa. Lämmin kiitos tästä arvokkaasta keskusteluhetkestä Aleksi Kuokka.
Hemmo Honkosen Audible furniture- sarjassa on mielestäni jotain aivan ainutlaatuisen kaunista.Tavoitteiden saavuttaminen on seuraus oikeiden asioiden tekemisestä. Mielestäni myös itsensä likoon laittamisesta, oikeista ajattelumalleista ja halusta oppia. Olen ilmoittautunut Anna Haverisen Antropologinen ajattelu muotoilussa- kurssille tammikuussa. Kuinka odotankaan ohjausta tämän inspiroivan aiheen ympärille! Toivon saavani kurssilta oppeja ja ymmärrystä ratkaisukeskeisen muotoilun muutoksesta asiakas- ja ihmislähtöiseen kehittämiseen, sekä opettavan minulle ennenkaikkea, miten ajatella, ei mitä. Ilolla tartun tähänkin uuteen aihepiiriin, myös Känsälän todetessa oppimisen olevan ainoa pysyvä kilpailuetu.
Suuri sydän

Päiväkodille aamulla saapuessani tunsin palan kurkussani, kun huomasin siniristilipun liehuvan pihalla puolitangossa. Hetkellinen ajatus siitä mitä on voinut tapahtua, lamautti. Liputuksen syy selvisi onneksi minuutteja jälkeenpäin ja aamu jatkui normaalisti. Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaispäivän suruliputus korostaa entisestään

(liike-)elämän kantavaa supervoimaa, hyvyyttä ja ihmisarvoa. Jokaiseen meistä vaikuttaa kokemus siitä onko saanut olla merkityksellinen, hyväksytty ja rakastettu. Kiitos Äiti, että opetit minulle omalla hyvyydelläsi yhden menestyksen salaisuuksista: todelliset arvot toteutuvat aina tekojen kautta. Tuskin missään on koskaan kysymys itsestä.

85 views0 comments

Comments


bottom of page